Asuminen ja talous

 

Asuminen

 

 • Oman asunnon löytäminen Helsingissä ei ole varsinkaan syksyisin helppoa. Opiskelijana  sinun kannattaa yrittää saada opiskelija-asuntoa Hoasilta (Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö). Voit hakea opiskelijasoluasuntoa tai perheasuntoa. Soluasuminen on opiskelijalle yleensä edullisin asumismuoto pääkaupunkiseudulla. Lähde hakemaan asuntoa heti, kun saat tiedon opiskelupaikasta!

 

 

 • Omilleen muutto vaatii aina uusien asioiden opettelua. Itsenäistyvän nuoren roolikartan avulla voit löytää omia vahvuuksiasi ja mahdollisia kehittymishaasteita. Roolikarttaa voit hyödyntää iästä riippumatta erilaisissa elämäntilanteissa.

 

 • Asumisen ABC–sivuilla voit testata, oletko valmis muuttamaan pois kotoa. Samoilta sivuilta löydät myös tietoa asunnonhankinnasta, asumiseen liittyvistä raha-asioista ja vuokralaisen oikeuksista sekä budjettilaskurin avuksi tulojen ja menojen seurantaan.

 

 • Nuorten elämä.fi –sivuilta  saat neuvoja  itsenäiseen asumiseen sekä moniin muihin elämänalueisiin.

 

Oppilaitoksesi kuraattori  keskustelee kanssasi mielellään asumiseen ja talouden hallintaan, itsenäistymiseen sekä arjen- ja elämänhallintaan liittyvistä asioista.

 

Talous

 

 • Opiskelijat voivat saada Kelasta  peruskoulun jälkeisiä opintoja varten erilaisia tukia (mm. opintotuki, koulumatkatukiyleinen asumistuki).  Kysy lisää hakemisesta oppilaitosten opintotoimistoista/kuraattoreilta.
  • Jos taloudellinen tilanteesi on kovin huono, voit olla oikeutettu myös  Kelasta toimeentulotukeen.  Sen lisäksi voit hankalassa tilanteessa kysyä sosiaalitoimistosi sosiaalityöntekijältä  Helsinki, Espoo ja Vantaa ehkäisevää tai täydentävää toimeentulotukea. 
  • Helsingin kaupungin sosiaalineuvonnasta saat tukea ja ohjausta etuisuuksien tai tukien haussa ja niihin liittyvissä kysymyksissä.

 

                  

 

 

 

Säästövinkkejä

Vertaile hintoja, osta käteisellä, siirrä hankintaa, hanki käytettynä, lainaa, hanki kaverin kanssa yhdessä, tee itse, tuunaa ja ajattele ekologisesti.  Säästät paljon rahaa myös tekemällä ruoan itse. Kaupassa käynti kannattaa keskittää muutamaan kertaan viikossa ja suunnitella ostokset etukäteen kotona. Seuraa ostoksiasi esim. kuukauden verran kirjaamalla kaikki menosi tälle Takuusäätiön valmiille Penno taloudenseuranta pohjalle. Lisää säästövinkkejä Kuluttajaliiton sivuilta.

Pelastusarmeijan ruokajakelu opiskelijoille Helsingissä.

 

 

 

 

 

 

 

Jos yhtään mietit pikavippiä, niin tsekkaa kuitenkin ensin, mitä sikavippi kertoo asiasta

Laskuja maksamatta?

Jos huomaat, että laskuja on maksamatta, älä jätä kirjeitä avaamatta, vaan tartu “härkää sarvista”. Ota yhteys velkojaan tai perintätoimistoon ja neuvottele itsellesi lisää maksuaikaa. Saat  talous- ja velkaneuvontaa kuntasi oikeusaputoimistosta: Helsinki, Vantaa ja Espoo

Kuluttajaliiton Velkaoppaasta löydät monia ,hyviä neuvoja ja paljon hyvää infoa.

 • Takuusäätiön ilmaisesta puhelinpalvelusta saat neuvoja arkisin klo 10-14: velkalinja: p. 0800 98009.  
 • Taloudellisissa vaikeuksissa voit kääntyä myös oman kaupungin seurakunnan diakoniatyön puoleen: Helsinki, Espoo ja Vantaa.

 

 

 

 

Päivän vihje

Neuvontapiste Ne-Rå:sta saat Helsingissä neuvontaa ja ohjausta sosiaalipalveluiden ja etuuksien hakemisessa ja apua ja tukea hakemusten ja lomakkeiden täyttämisessä. Osoite Sturenkatu 11. Avoinna ma-to klo 9:00-16:00. Puh. 0468509282, info@ne-ra.fi

 

 

 

 

 

 

Powered by Aava 3