Mielenterveys- ja kriisipalvelut

Mielenterveyspalvelut

Mielenterveyden ongelmiin saa ja kannattaa hakea apua!

Alla listattujen palvelujen lisäksi voit aina olla yhteydessä myös oppilaitoksesi psykologiin ja/tai kuraattoriin. Me ohjaamme sinua tarvittaessa eteenpäin.

 • Helsinkiläiset saavat mielenterveyspalvelut oman asuinalueensa terveysasemalta. Terveysasemilla annetaan apua kriisitilanteissa sekä hoidetaan lieviä ja keskivaikeita mielenterveyden häiriöitä. Terveysasemien ollessa suljetut, voit hakeutua kiireellisissä tilanteissa Haartmannin tai Malmin ympärivuorokautiseen päivystykseen (yli 16-vuotiaille).

 • Psykiatrian poliklinikat ovat psykiatriseen tutkimukseen, hoitoon ja kuntoutukseen erikoistuneita avohoitopaikkoja. Hoitoon hakeudutaan lääkärin lähetteellä. Vakavissa psykiatrisissa kriisitilanteissa voit ottaa yhteyttä suoraan poliklinikan akuuttityöryhmään.

 • Nuorten turvatalot on tarkoitettu 12–19 -vuotiaille nuorille ja heidän perheilleen kaikenlaisissa pulma- ja kriisitilanteissa. Palvelut ovat ilmaisia. Tarvittaessa he voivat järjestää nuorelle myös väliaikaisen yöpymispaikan.

 • Nuorten Kriisipisteeseen voit olla yhteydessä, kun tunnet, että tarvitset aikuisen ammattilaisen keskusteluapua.

 • Nuorten mielenterveystalon nettisivuja voi hyödyntää joko nuori itse tai nuoresta huolissaan oleva ystävä, ammattihenkilö tai muu aikuinen. Lisäksi on Mielenterveystalon palvelut aikuisille

 • Suomen Mielenterveysseura järjestää paljon erilaisia vertaistukiryhmiä nuorille ja nuorille aikuisille. Katso lisää mielenterveydestä Mielenterveysseuran nettisivuilta

 • Terveydenhuollon ammattihenkilö, kuten lääkäri tai koulusi oma psykologi, voi tehdä lähetteen Mielenterveysseuran nettiterapioihin, jotka on tarkoitettu lievistä ja keskivaikeista oireista, kuten masennuksesta ja ahdistuksesta kärsiville yli 18 vuotta täyttäneille.

 

Helsingistä löytyy paljon nuorten tukipaikkoja, joihin voit mennä oma-aloitteisesti juttelemaan asioistasi:

 

 • Sekä pojille että tytöille löytyy Helsingistä omat talot, joihin voit mennä keskustelemaan sukupuolisuuteen sekä mieheksi ja naiseksi kasvamiseen liittyvistä asioista tai osallistumaan monipuoliseen ryhmätoimintaan.

 • E-Talo on 10–28 -vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille tarkoitettu neuvonta- ja tukipalvelu. Löydä tietoa mm. murrosiästä, seksistä ja seksuaalisuudesta, hyvinvoinnista, monikulttuurisuudesta sekä mediasta.
 • Väestöliiton Poikien Puhelimessa ammattilainen vastaa poikien maailmaan liittyviin kysymyksiin ja pulmiin

 • Pulmakulma on tarkoitettu 12–25 -vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille. Se on anonyymi, kahdenkeskinen chat, jossa voi jutella mieltä askarruttavista asioista luottamuksellisesti nuorisotyöntekijän kanssa.
 • Kompassista löytyy tietoa, neuvoja ja apua laajasti eri elämänalueilta 13–25  -vuotiaille nuorille Helsingissä. Tietoaineiston lisäksi voit saada myös henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa verkon välityksellä!

 

Kriisipalvelut

Val­ta­kun­nal­li­nen krii­si­pu­he­lin

010 195 202

arkisin klo 9.00–07.00
viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00–07.00

Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä. Puhelimessa vastaavat kriisityöntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset 25 paikkakunnalla ympäri Suomea.

SOS -kriisikeskus

Kriisivastaanotolla kriisityöntekijät tarjoavat henkilökohtaista keskusteluapua selviytymisen tueksi yksilöille, pariskunnille ja perheille. Tukea ja apua tarjotaan myös maahanmuuttajille suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, ja tarvittaessa myös tulkin välityksellä.

Voit ottaa yhteyttä joko puhelimitse (09) 4135 0510
tai nettilomakkeella.

Suomen mielenterveysseuran itsemurhien ehkäisykeskus

Helsingin kaupungin kriisipäivystys

09 3104 4222 

ympäri vuorokauden

 

Sekasin-chat on valtakunnallinen, vuoden jokaisena päivänä auki oleva chat-palvelu nuorille. Palvelun tarkoituksena on tukea mielen hyvinvointia ja auttaa mielenterveyden ongelmista selviämistä.

Kiusataanko sinua? Ahdisteleeko joku sinua? Leviääkö nolo kuvasi netissä? Epäiletkö joutuneesi rikoksen uhriksi? Et tiedä miten toimia? Älä jää yksin. Lataa maksuton Help.some-sovellus.

Powered by Aava 3