Asuminen ja talous

 

Asuminen

 

  • Oman asunnon löytäminen Helsingissä ei ole varsinkaan syksyisin helppoa. Opiskelijana  sinun kannattaa yrittää saada opiskelija-asuntoa Hoasilta (Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö). Voit hakea opiskelijasoluasuntoa tai perheasuntoa. Soluasuminen on opiskelijalle yleensä edullisin asumismuoto pääkaupunkiseudulla. Lähde hakemaan asuntoa heti, kun saat tiedon opiskelupaikasta!

 

  • Valmistavan koulutuksen opiskelijat sekä aikuiskoulutuksen opiskelijat eivät kuitenkaan voi saada asuntoa Hoasilta. Heidän täytyy etsiä asuntoa muilta vuokra-asunnontarjoajilta. Katso tästä hyödyllinen ja monipuolinen asunnonhaun infopaketti pääkaupunkiseudulle. Helsingin kaupungin asumisneuvonnan sivuilta saat myös hyvää perustietoa asunnonhausta Helsingissä.               
  • Kuuntele Toisen asteen yhteyden podcast asunnonhausta pääkaupunkiseudulla
  • Omilleen muutto vaatii aina uusien asioiden opettelua. Itsenäistyvän nuoren roolikartan avulla voit löytää omia vahvuuksiasi ja mahdollisia kehittymishaasteita. Roolikarttaa voit hyödyntää iästä riippumatta erilaisissa elämäntilanteissa.

 

  • Omaan kotiin -opas on NAL:n julkaisema itsenäistyville nuorille ja nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille suunnattu tietopaketti, jossa käsitellään muun muassa asunnon etsimistä, muuttamista, asumista, vuokrasopimusta, kodin ylläpitoa ja asumiseen liittyviä talousasioita. Opas on saatavilla suomeksi, englanniksi, arabiaksi ja nyt ensimmäistä kertaa myös venäjäksi!
  • Vuokraopas eri kielillä, neuvoja vuokralaiselle/ Kuluttajaliitto
  • Nuorten elämä.fi –sivuilta  saat neuvoja  itsenäiseen asumiseen sekä moniin muihin elämänalueisiin.

 

Oppilaitoksesi kuraattori  keskustelee kanssasi mielellään asumiseen ja talouden hallintaan, itsenäistymiseen sekä arjen- ja elämänhallintaan liittyvistä asioista.

 

Talous

 

  • Opiskelijat voivat saada Kelasta  peruskoulun jälkeisiä opintoja varten erilaisia tukia (mm. opintotuki, koulumatkatukiyleinen asumistuki).  Kysy lisää hakemisesta oppilaitosten opintotoimistoista/kuraattoreilta.
    • Jos taloudellinen tilanteesi on kovin huono, voit olla oikeutettu myös  Kelasta toimeentulotukeen.  Sen lisäksi voit hankalassa tilanteessa kysyä sosiaalitoimistosi sosiaalityöntekijältä  Helsinki, Espoo ja Vantaa ehkäisevää tai täydentävää toimeentulotukea. 
    • Helsingin kaupungin sosiaalineuvonnasta saat tukea ja ohjausta etuisuuksien tai tukien haussa ja niihin liittyvissä kysymyksissä.
    • Helsingin seurakunnan anonyymi talousneuvonta

 

                  

 

 

 

Säästövinkkejä

Vertaile hintoja, osta käteisellä, siirrä hankintaa, hanki käytettynä, lainaa, hanki kaverin kanssa yhdessä, tee itse, tuunaa ja ajattele ekologisesti.  Säästät paljon rahaa myös tekemällä ruoan itse. Kaupassa käynti kannattaa keskittää muutamaan kertaan viikossa ja suunnitella ostokset etukäteen kotona. Seuraa ostoksiasi esim. kuukauden verran kirjaamalla kaikki menosi tälle Takuusäätiön valmiille Penno taloudenseuranta pohjalle. 

Pelastusarmeijan ruokajakelu opiskelijoille Helsingissä.

 

 

 

 

 

 

 

 

Laskuja maksamatta?

Jos huomaat, että laskuja on maksamatta, älä jätä kirjeitä avaamatta, vaan tartu “härkää sarvista”. Ota yhteys velkojaan tai perintätoimistoon ja neuvottele itsellesi lisää maksuaikaa. Saat  talous- ja velkaneuvontaa kuntasi oikeusaputoimistosta: Helsinki, Vantaa ja Espoo

Kuluttajaliiton Velkaoppaasta löydät monia ,hyviä neuvoja ja paljon hyvää infoa.

  • Takuusäätiön ilmaisesta puhelinpalvelusta saat neuvoja arkisin klo 10-14: velkalinja: p. 0800 98009.  
  • Taloudellisissa vaikeuksissa voit kääntyä myös oman kaupungin seurakunnan diakoniatyön puoleen: Helsinki, Espoo ja Vantaa.

 

 

 

 

Tässä muutama vinkki sinulle asioista jotka on hyvä huomioida, kun olet vuokraamassa asuntoa.

 

- Määräaikainen vuokrasopimus tarkoittaa, että vuokraat asunnon sopimuksessa mainituksi määräajaksi, etkä voi yksipuolisesti purkaa sopimusta kesken kaiken.

- Jos asut kimppa-asunnossa, sinulla on oltava oma erillinen vuokrasopimus, jotta voit hakea itsellesi asumistukea. Muussa tapauksessa asumistukea myönnetään vain yhdelle asukkaalle ja hänen hakemukseensa lasketaan kaikkien asunnossa asuvien tulot.  

- Asumustuki voi kattaa noin 80 prosenttia asumismenoista. Asumistuella on kuitenkin enimmäisasumismenoraja, jonka ylimenevän osuuden vuokrasta joutuu maksataan kokonaan itse. Helsingissä tämä raja on yhden ihmisen taloudessa 521 euroa ja kahden hengen taloudessa 754 euroa. Myös tulosi voivat vaikuttaa asumistukeen.

-Erityisesti syksyisin vuokra-asuntomarkkinoilla on valitettavasti myös liikkeellä myös huijareita. Älä maksa minkäänlaisia ennakkomaksuja   näkemättä asuntoa  ja ilman molempien osapuolien  allekirjoittamaa vuokrasopimusta. Maksa kaikki maksut ainoastaan pankkitilille. Älä hyväksy muita maksutapoja! 

 

 

Powered by Aava 3