Mielenterveys- ja kriisipalvelut

Mielenterveyspalvelut

Mielenterveyden ongelmiin saa ja kannattaa hakea apua!

Alla listattujen palvelujen lisäksi voit aina olla yhteydessä myös oppilaitoksesi psykologiin ja/tai kuraattoriin. Me ohjaamme sinua tarvittaessa eteenpäin.

 • Helsinkiläiset saavat mielenterveyspalvelut oman asuinalueensa terveysasemalta. Terveysasemilla annetaan apua kriisitilanteissa sekä hoidetaan lieviä ja keskivaikeita mielenterveyden häiriöitä. Terveysasemien ollessa suljetut, voit hakeutua kiireellisissä tilanteissa Haartmannin tai Malmin ympärivuorokautiseen päivystykseen (yli 16-vuotiaille).

 • Psykiatrian poliklinikat ovat psykiatriseen tutkimukseen, hoitoon ja kuntoutukseen erikoistuneita avohoitopaikkoja. Hoitoon hakeudutaan lääkärin lähetteellä. Vakavissa psykiatrisissa kriisitilanteissa voit ottaa yhteyttä suoraan poliklinikan akuuttityöryhmään.

 • Mieppi, matalan kynnyksen mielenterveyspalvelu Myllypurossa, Haagassa ja Kalasatamassa. Saat lyhytkestoista keskusteluapua (1-5 tapaamista).  Kaikille yli 13-vuotiaille helsinkiläisille. Maksuton.

 • Nuorten turvatalot on tarkoitettu 12–19 -vuotiaille nuorille ja heidän perheilleen kaikenlaisissa pulma- ja kriisitilanteissa. Palvelut ovat ilmaisia. Tarvittaessa he voivat järjestää nuorelle myös väliaikaisen yöpymispaikan.

 • Nuorten Kriisipisteeseen voit olla yhteydessä, kun tunnet, että tarvitset aikuisen ammattilaisen keskusteluapua (12-29-vuotiaille). Maksuton.

 • Nuorten mielenterveystalon nettisivuja voi hyödyntää joko nuori itse tai nuoresta huolissaan oleva ystävä, ammattihenkilö tai muu aikuinen. Lisäksi on Mielenterveystalon palvelut aikuisille

 • Mieli ry järjestää paljon erilaisia vertaistukiryhmiä nuorille ja nuorille aikuisille.

 • Terveydenhuollon ammattihenkilö, kuten lääkäri tai koulusi oma psykologi, voi tehdä lähetteen Mieli Ry:n nettiterapioihin, jotka on tarkoitettu lievistä ja keskivaikeista oireista, kuten masennuksesta ja ahdistuksesta kärsiville yli 18 vuotta täyttäneille.

 

Helsingistä löytyy paljon nuorten tukipaikkoja, joihin voit ottaa oma-aloitteisesti yhteyttä:

 

 • Sekä pojille että tytöille löytyy Helsingistä omat talot, joihin voit mennä keskustelemaan sukupuolisuuteen sekä mieheksi ja naiseksi kasvamiseen liittyvistä asioista tai osallistumaan monipuoliseen ryhmätoimintaan.

 • Väestöliiton Poikien Puhelimessa ammattilainen vastaa poikien maailmaan liittyviin kysymyksiin ja pulmiin

 • Ohjaamossa Helsingin Kampissa saat käytännön neuvoja ja monipuolista tukea eri elämänalueilla  (15–29  -vuotiaille nuorille Helsingissä.) 

 

Kriisipalvelut

Val­ta­kun­nal­li­nen krii­si­pu­he­lin

09 25250111

 suomeksi 09 2525 0111 (24/7)
- ruotsiksi 09 2525 0112 (auki arkisin, ks. lisää mieli.fi/kristelefon)
- arabiaksi ja englanniksi 09 2525 0113 (auki ma-to, ks. lisää mieli.fi/azma tai mieli.fi/en/home/support-and-help

Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä. Puhelimessa vastaavat kriisityöntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset 25 paikkakunnalla ympäri Suomea.

SOS -kriisikeskus

Kriisivastaanotolla kriisityöntekijät tarjoavat henkilökohtaista keskusteluapua selviytymisen tueksi yksilöille, pariskunnille ja perheille. Tukea ja apua tarjotaan myös maahanmuuttajille suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, ja tarvittaessa myös tulkin välityksellä.

Voit ottaa yhteyttä  puhelimitse (09) 4135 0510
 

Mieli Ry:n itsemurhien ehkäisykeskus

Helsingin kaupungin kriisipäivystys

09 3104 4222 

ympäri vuorokauden

 

Apua väkivaltatilanteissa

 

Väkivalta ei ole koskaan hyväksyttävää.Väkivallan muodot vaihtelevat, mutta on hyvä muistaa ehdoton perussääntö: Yksikin lyönti on liikaa, eikä sitä tule sietää tai sallia. Oppilaitoksissa oppilaitoksen johto on lainsäädännön mukaan vastuussa oppilaitoksen ja oppilaiden turvallisuudesta ja väkivaltatilanteiden selvittelystä.  Oppilaitoksen ulkopuolella ole akuuteissa väkivaltatilanteissa yhteydessä ensiksi poliisiin.

Väkivallan uhreille sekä tekijöille onneksi löytyy apua. Varsinkin kotona tapahtuvasta lähiväkivallasta voi olla kuitenkin vaikea puhua. Oppilaitoksesi oppilashuollon työntekijät ovat ammattihenkilöitä, joille voit puhua tilanteestasi ja he osaavat tarvittaessa ohjata sinut paikkaan, josta saat sinulle parhaiten soveltuvaa apua ja tukea. Älä jää tilanteessa yksin!

Tässä alla on linkkejä ja yhteistietoja, joissa tarjotaan tukea erilaisissa väkivaltatilanteissa.

 

Apua väkivallan tekijöille  

 • Miessakit ry lyömätön linja, asiakkaaksi voivat hakeutua kaikki            henkistä tai fyysistä väkivaltaa seurustelukumppaniaan,  puolisoaan,    lastaan tai muuta läheistään kohtaan käyttäneet miehet. Työmuotoina käytetään yksilö- ja paritapaamisia.
 • Maria Akatemian chat naisille, jotka käyttävät tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa. 
 •  Keijun varjo -hanke on tarkoitettu 15–28-vuotiaille tytöille ja nuorille naisille, jotka tarvitsevat tukea tunteiden, itsehillinnän ja väkivallan kysymysten kanssa

Sekasin-chat on valtakunnallinen, vuoden jokaisena päivänä auki oleva chat-palvelu nuorille. Palvelun tarkoituksena on tukea mielen hyvinvointia ja auttaa mielenterveyden ongelmista selviämistä.

Powered by Aava 3