Jos olet huolissasi omasta tai läheisesi päihteidenkäytöstä, voit tulla oppilaitoksessa puhumaan kenelle tahansa opiskeluhuollon työntekijälle esim. (terveydenhoitaja, kuraattori, psykologi, psykiatrinen sairaanhoitaja tai opinto-ohjaaja). He miettivät kanssasi, mitä asialle voidaan tehdä. Oppilaitoksen ulkopuolisia hoitotahoja ja avuntarjoajia on paljon. Voit hakeutua niihin myös itsenäisesti. Apua ja tukea saat kyllä!
Jos oma tai läheisesi päihteidenkäyttö huolettaa, voit soittaa tukea saadaksesi 24 h vuorokaudessa auki olevaan Ehyt ry:n Päihdeneuvontapuhelimeen 0800 90045.
(Palveluita 13-23 -vuotiaille päihteillä, pelaamisella tai lievillä mielenterveyden häiriöillä oireileville nuorille ja heidän läheisilleen.)
Helsingin kaupungin päihdepalvelut
Tukea huumeidenkäyttäjille ja heidän läheisilleen
Meillä kaikilla on erilaisia riippuvuuksia. Riippuvuudet kuuluvat ihmisen normaaliin elämään.Ne pohjautuvat ihmisen luontaiseen tarpeeseen kokea mielihyvää. Sairaalloinen riippuvuus eli addiktio voi kehittyä mihin tahansa aineeseen tai toimintaan, josta ihminen saa mielihyvän tunteen. Rajanveto ei ole aina ollenkaan helppoa. Riippuvuus on monimutkainen asia.Tule juttelemaan terveydenhuoltajalle, psykologille tai kuraattorille, jos asia yhtään mietityttää.
Mitäpä jos testaisit itsesi? Nuortenlinkki-sivuston testi-osiossa voit arvioida omaa tilannettasi esim. tupakoinnin, pelaamisen tai netinkäytön suhteen. Samoilla sivuilla voit myös arvioida omaa päihteidenkäyttöäsi: Nuorten päihdemittari
Addiktioita on erilaisia ja eritasoisia, mutta kaikkiin niihin saa ja kannattaa hakea apua:
Muistathan, että oppilaitosten alueella ja opiskeluun liittyvissä tilanteissa (esim. työharjoittelut) et voi olla päihtyneenä. Päihteiden käyttö ja hallussapito sekä tupakointi on oppilaitosten alueilla kielletty. Henkilökunta on näissä tilanteissa velvollinen puuttumaan tilanteeseen ja selvittämään asiaa.