Tasa-arvolaki velvoittaa huolehtimaan, että eri sukupuolilla on samat mahdollisuudet koulutukseen ja ammatilliseen kehitykseen ja että opetus, tutkimus ja oppiaineisto estävät sukupuoleen perustuvaa syrjintää ja edistävät tasa-arvoa. Toisen asteen oppilaitosten tulee lain mukaan laatia toiminnan kehittämiseen tähtäävä tasa-arvosuunnitelma, joka laaditaan yhdessä henkilöstön ja opiskelijoiden kanssa. Tasa-arvolaki on vuoden 2015 alusta lähtien koskenut myös syrjintää sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisun perusteella. Lue lisää aiheesta täältä.
Kiellettyä syrjintää on esimerkiksi se, että henkilö asetetaan opiskelijavalinnoissa, opetusta järjestettäessä tai opintosuoritusten arvioinnissa muita epäedullisempaan asemaan sukupuolen, sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisun perusteella. Kiellettyä syrjintää on myös sukupuoleen perustava häirintä ja seksuaalinen häirintä.
Sukupuoleen perustuva häirintä voi ilmetä esimerkiksi seuraavin tavoin:
Seksuaalista tai sukupuolista häirintää ovat esimerkiksi:
Mitä ajattelet, että tällaisessa tapauksessa olisi hyvä tehdä?
Sukupuolinen huomio on seksuaalista häirintää, jos se jatkuu, vaikka huomion kohde ilmaisisi sen olevan epämiellyttävää. Jos koet itse tai huomaat jonkun muun kokevan sukupuolista tai seksuaalista häirintää, tule kertomaan asiasta jollekin aikuiselle oppilaitoksessa (esim. opettaja, terveydenhoitaja, kuraattori, psykologi). Oppilaitoksella on velvollisuus puuttua asiaan. Apua ja tukea saat itsellesi myös tarvittaessa nimettömänä Sexpon neuvontapuhelimesta. Nuorten seksuaalioikeuksista löydät lisää tietoa täältä. Nuorten exit tarjoaa nuorille tukea ja tietoa seksuaalisesta kaltoinkohtelusta ja vastikkeellisesta seksistä.