Seurustelu

 

Sinkkuna vai suhteessa?

Moni aikuistuva nuori on kiinnostunut ja halukas solmimaan seurustelusuhteen. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että suhteeseen tai seksin aloittamiseen ei tarvitse kiirehtiä, jos ei koe olevansa siihen valmis. Sinkkuna voi elää hyvää elämää ja moni kokee sinkkuuden vapauttavaksi. Sinkkuna ollessa voi rauhassa tutustua itseensä ja kehittää eri puoliaan.

Ilman parisuhdetta eläminen voi tuntua myös pahalta, jos on suuri kaipuu toisen ihmisen lähelle. Tahattomaan sinkkuuteen liittyy helposti myös yksinäisyyden kokemuksia ja tunne ettei kelpaa. Toive kumppanin löytämisestä voi pyöriä mielessä herkeämättä ja värittää elämää. Tilannetta ei aina voi muuttaa, ja silloin on erityisen tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, tehdä omasta elämästä itsensä näköistä ja etsiä aktiivisesti asioita, jotka tuottavat hyvää oloa.

Mistä löytää seurustelukumppani?

On monia erilaisia mahdollisuuksia löytää seurustelukumppani. Käytä mielikuvitustasi, mene mukaan uusiin tapahtumiin, tilaisuuksiin ja menoihin. Voit herättää viehättävän henkilön huomion lukuisilla tavoilla. Riittää, kun olet oma itsesi.

  • Kumppani voi löytyä ystävien tai tuttavien kautta. Ystävien ystävät ovat useimmiten tutustumisen arvoisia, sillä heillä on todennäköisemmin samoja kiinnostuksen kohteita kuin ihan tuntemattomilla.
  • Kumppani voi löytyä harrastusten kautta. Monesti samanhenkisiä ihmisiä löytyy paikoista, joissa itsekin viihdyt.
  • Käy paikoissa, joissa sukupuolijakauma on painottunut eduksesi. Jos etsit miestä, voit miettiä, millaisissa paikoissa miehet viettävät vapaa-aikaansa. Naisia etsivä voi selvittää, millaisissa tapahtumissa naiset yleensä viihtyvät.
  • Käy opiskelijoille tarkoitetuissa apahtumissa. Opiskelijoille on olemassa paljon erilaisia harrastusjärjestöjä ja toimintaa, joiden kautta voi tutustua ja viettää aikaa toisten opiskelijoiden kanssa.
  • Internetin kautta voi tutustua erilaisiin ihmisiin. Erilaisten sivustojen, keskustelupalstojen tai yhteisöpalveluiden kautta voi tavata monenlaisia ihmisiä. Netissä on myös sinkkusivustoja, joilla voi tavata samanhenkisiä ihmisiä.

 

Parisuhteesta

Parisuhde alkaa usein siitä, että pari kokee voimakkaan rakastumisen tunteen. Alkuvaihetta kutsutaan symbioottiseksi vaiheeksi ja se on tarpeellinen yhteisen pohjan luomiselle, mutta sen kuuluu väistyä aikanaan. Symbioosista irtautuminen tarkoittaa oman erillisyyden löytämistä parisuhteessa eli että kumpikin osapuoli tietää kuka on, mitä haluaa ja mitä ei halua.

Alkuvaiheen jälkeen pari alkaa varsinaisesti sovittautua yhteiseen elämään. Suhde etenee, kun selviytyy vastoinkäymisistä ja haasteista. Riitely ei siis ole paha asia suhteen kannalta. Riidellessäkin olisi kuitenkin muistettava kuunnella toista ja suoda hänelle oikeus omaan mielipiteeseen. Riidan jälkeen on myös tärkeä sopia riita ja tehdä sovinto.

 

  • YTHS:n parisuhdeopas sopii myös hyvin parisuhdetta ja seksuaalisuutta koskevien kysymysten pohdiskeluun.  

 

Lähteenä Nyyti ry

 

Powered by Aava 3