Sivustoa päivittävät Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan toisella asteella työskentelevät kuraattorit ja psykologit.

 

Sivuston päätoimittajana toimii kuraattori Mikko Nummi, puh 0403341453, sähköposti: toisenasteenyhteys(a)gmail.com

 

Toinen aste tutuksi

 

Stadin ammattiopisto, Myllypuro

Olen Riitta Hirsikoski ja toimin kuraattorina Stadin ammatti- ja aikuisopiston Myllypuron toimipaikassa. Koulutustarjontaan täällä kuuluvat rakennusalan perustutkinto (korjausrakentaminen), puhdistus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto sekä pintakäsittelyalan perustutkinto. Näiden lisäksi tarjolla on ammatilliseen koulutukseen valmentavaa koulutusta (VALMA). Opiskelijoita toimipaikassa on jonkin verran alle 400.Oppilaitos sijaitsee Helenin Lämpölaitoksen yhteydessä Itäväylän varrella.

Kuraattorin työstä ison osan vie ns. asiointiapu. Autan ja ohjaan opiskelijoita taloudellisissa kysymyksissä, asuntoasioissa ja erilaisten palveluiden tavoittamisessa. Paljon annan opastusta myös työnhakuun liittyvissä asioissa ja ohjaan monenlaisten asiakirjojen koostamisessa. Olen kuulevana korvana ja yritän yhdessä opiskelijoiden kanssa ratkoa heille kulloinkin eteen tulevia vaikeuksia. Minulla on käytössäni rauhallinen työtila talon toisessa kerroksessa.

Hyvin tärkeänä pidän rooliani yhteisön hyvinvointiin ja yhteisöllisyyteen liittyvän työn toteuttajana.  Verkostoidun ja verkostoin, järjestän tilaisuuksia yhteistyössä toimipaikan henkilöstön ja opiskelijoiden kanssa. Teen moniammatillista yhteistyötä sekä talon sisällä että ulkopuolisten tahojen kanssa.

Torstaiaamuisin yhdessä opiskelun tukihenkilön kanssa pidämme auki kahvilaa opiskelijakunnan tilassa. Olemme juttuseurana ja kuulemassa miten opiskelijoiden arki sujuu. Pyrimme myös aktivoimaan opiskelijoita yhteiseen keskusteluun ja vaikuttajiksi oman yhteisönsä asioissa.

Työskentelen Myllypurossa virallisesti 4 päivänä viikossa, mutta päivien sisällä hoitelen kuraattorin pestiä myös Seurakuntaopiston Helsingin toimipisteessä ja olen tavoitettavissa Business College Helsinki aikuisopiskelijoille.

Mikä on mielipaikkasi oppilaitoksessa ja miksi?

 

Mielipaikkani numero 1 on ruokasali. Se on paikka, johon tullaan suoraan ulko-ovesta eli se on samalla oppilaitoksen aula. Siinä on mukava juoda aamukahvit ja kohdata sisään tulevat opiskelijat ja henkilöstö. Mielipaikkani numero 2  on opiskelijakunnan tila, jonne pääsee aulatilasta kierreportaita pitkin ylös. Säkkituoleineen ja sohvineen tila antaa mahdollisuuden olla, osallistua ja oleskella. Tila on riittävän suuri, mutta sopivan pieni.

 

Stadin ammattiopisto, Ilkantie

 

Kuka olet ja mitä teet täällä?

 

Olen Annika Riska ja toimin Stadin ammattiopiston Ilkantien toimipaikan kuraattorina. Kuraattorina pyrin monipuolisesti tukemaan Ilkantien opiskelijoiden hyvinvointia ja heidän opiskelukykyä. Tapaan opiskelijoita yksilötapaamisilla ja autan sekä tuen heitä heidän tilanteensa ja omien tarpeidensa mukaan ajankohtaisissa tai mieltä painavissa asioissa. Keskustelut ovat vapaaehtoisia ja luottamuksellisia. Teen myös yhteistyötä koulun muun opiskeluhuollon ja henkilöstön kanssa opiskelijoiden hyvinvoinnin tukemiseksi.

Työskentelen myös koko kouluyhteisön hyvinvoinnin ja hyvän ilmapiirin eteen yhdessä muun opiskeluhuollon kanssa. Tuemme esimerkiksi uusien ja jatkavien opiskelijoiden ryhmäytymistä ja hyvää yhdessäoloa mm. puhepiirityöskentelyn avulla ja tarjoamme myös opiskeluhuollossa mahdollisuuden sovitteluun, mahdollisissa ristiriitatilanteissa. Pidän erittäin paljon kuraattorin työstä. On mahtavaa päästä tutustumaan opiskelijoihin ja kulkemaan heidän rinnalla opintojen aikana ja tehdä yhteistyötä koulun muiden työntekijöiden kanssa.

Mikä on mielipaikkasi oppilaitoksessa? Miksi?

Ilkantiellä on monta viihtyisää paikkaa. Tykkään erityisesti koulun aulasta, koska se on yleensä täynnä opiskelijoita ja elämää. Aulan kattoikkunoista tulvii valoa tilaan ja punaiset design-tuolit piristävät mukavasti aulan ilmettä. Aulan yhteydessä toimii koulun ruokala ja läheltä löytyy myös koulun liikuntasali, jossa opiskelijat voivat halutessaan osallistua lounasliikuntaan maanantaista-torstaihin klo 12-12.30.

Meillä on Ilkantiellä myös uusi opiskelijatila, joka on suunniteltu ja sisustettu yhdessä opiskelijoiden kanssa. Tila on opiskelijoiden käytössä päivittäin ja siellä voi halutessaan viettää aikaa ja rentoutua tauoilla. Koulusta löytyy mm. myös biljardipöytä, pingispöytä, kuntosali ja piano. Viimeisenä mutta ei vähäisempänä haluaisin nostaa esille koulun autohallit, jotka ovat todella hienoja ja inspiroivia paikkoja.

Minkä takia kannattaa tulla opiskelemaan juuri tähän oppilaitokseen?

Jos olet kiinnostunut autoalasta ja haluat oppia asioita käytännön tasolla, tämä on oikea paikka sinulle. Täällä voi perusjakson (joka on kaikille sama) jälkeen suuntautua ajoneuvoasentajaksi, automaalariksi, korinkorjaajaksi, pienkonekorjaajaksi ja auto- tai varaosamyyjäksi. 

Ammattiopettajat ovat taitavia asiantuntijoita, jotka opettavat ja ohjaavat alan saloihin sekä koulussa että työpaikoilla. Oppimisen ja työn ilo näkyy selvästi, kun käy autohalleissa.

Koulussa on mielestäni hyvä tunnelma ja täällä on erittäin mukavia opiskelijoita ja opettajia. Koulussa järjestetään myös säännöllisin välein erilaisia tapahtumia ja työpajoja, joiden tarkoitus on edistää koko kouluyhteisön hyvinvointia. Ilkantien Instagramissa (@stadinauto) voit seurata mitä koulussa tapahtuu.

Ilkantien toimipaikka sijaitsee Haagassa ja tänne pääsee hyvin bussilla tai junalla.

Jos oppilaitoksesi olisi elokuva tai tv-sarja, mikä se olisi?

Jostain syystä tulee 80-luvun Ritari Ässä (Knight Rider) TV-sarja mieleen... :-).

 

Suomen kansallioopperan ja baletin balettioppilaitos

Olen Henna Tiainen ja toimin kuraattorina Suomen kansallisoopperan ja – baletin balettioppilaitoksessa. Balettioppilaitos on maamme ainoa klassisen baletin ammattiopetusta antava taho sekä myös ainoa balettiin painottuvaa tanssin laajaa perusopetusta tarjoava oppilaitos. Balettioppilaitoksen tanssiopetus jakautuu koulutuksellisesti kahtia: tanssin laajaan perusopetukseen (alkuopetus, ala-aste ja nuorisoaste) ja ammatilliseen opetukseen (toinen aste). Koulu sijaitsee Helsingin Hakaniemessä, Leipätehtaan rakennuksessa.

Työskentelen koululla ammatillisten opiskelijoiden kanssa ja heitä on noin 30. Opiskelijat suorittavat tanssialan ammatillisen perustutkinnon ja opinnot kestävät kolme vuotta. Opiskelijoiden pääaine on klassinen baletti sekä lisäksi he opiskelet mm. nykytanssia, kehonhuoltoa, tanssihistoriaa, musiikkia ja ilmaisuaineita. Opintoihin sisältyy myös yhteisiä tutkinnon osia, joista pääosa suoritetaan Eiran aikuislukiossa. Useat opiskelijat haluavat myös kirjoittaa ylioppilaaksi opintojen aikana.

Balettioppilaitoksessa tapaamme psykologin kanssa säännöllisesti opiskelijaryhmiä, tarjoamme yksilötapaamisaikoja sekä kuulumme koulun opiskeluhuoltoryhmään. Opiskelijoiden kanssa keskustelemme hyvinvointiin liittyvistä teemoista sekä rentoudumme. Toisena kouluna minulla on Mäkelänrinteen lukio, missä olen suurimman osan viikkoa.

Mikä on mielipaikkasi oppilaitoksessa? Miksi?

Mielipaikkani on luokka, missä tapaamme psykologin kanssa säännöllisesti kaikkia opiskelijaryhmiä. Mielestäni työssäni parasta on opiskelijoiden kanssa keskusteleminen ja yhteinen tekeminen, opiskelijoiden upeat esitykset Kansallisooppeeralla sekä mukavat ja ammattitaitoiset työkaverit Balettioppilaitoksella.

Minkä takia kannattaa tulla opiskelemaan juuri tähän oppilaitokseen?

Balettioppilaitokseen kannattaa hakea opiskelemaan, jos tähtää tanssijan ammattiin. Tanssialan ammatillinen perustutkinto tuottaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden, joten tutkinnon suorittanut tanssija voi halutessaan jatkaa opintojaan joko tanssin alalla tai muulla valitsemallaan alalla. Balettioppilaitoksella on myös hyvä tunnelma, ammattitaitoiset opettajat, monipuoliset hyvinvointipalvelut sekä opiskelijat järjestävät mukavaa yhteistä toimintaa.

 

Jos oppilaitoksesi olisi elokuva tai tv-sarja, mikä se olisi?

Se olisi baletti Joutsenlampi – kaunis, herkkä, uskollinen ja arvostettu klassikko.

 

Stadin ammattiopisto/Kullervonkatu

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuka olet ja mitä teet täällä?

 

Olen Mikko Nummi, kuraattori täällä Kullervonkadulla Stadin ammattiopistossa. Kullervonkadun lisäksi mulla on kaksi muuta toimipaikkaa Muotoilijankatu ja Onnentie. Kuraattorin hommiin kuuluu tietenkin opiskelijoiden yksilötapaamisia.  Asiat joiden vuoksi opiskelijat haluavat tavata kuraattoria vaihtelevat. Käydyt keskustelut voivat liittyä opiskeluun, omaan elämään tai oikeastaan ihan mihin tahansa mieltä askarruttavaan juttuun, mistä opiskelija kokee tärkeäksi jutella. Kuraattorin luo tulo on vapaaehtoista, joten opiskelija valitsee sen mistä haluaa jutella.

Kuraattori tekee paljon myös erilaista yhteisöllistä työtä, johon kuuluu oppilaitoksen hyvinvointiryhmässä opiskelijoille suunnattujen tapahtumien suunnittelua ja niiden toteutusta, puhepiirien pitoa aloittaville ryhmille yhdessä muiden oppilashuollon työntekijöiden kanssa, opiskelijakunnan toiminnan jeesaamista työparina opettajan kanssa, kuntosalin avoinna pitämistä opiskelijoille yms.

 

Mikä on lempipaikkasi oppilaitoksessa ja miksi?

Kullervonkatu on aika iso oppilaitos, jossa on hyvät, muutama vuosi sitten kokonaan remontoidut tilat ja mielipaikkoja voisi löytyä useitakin, mutta vastataan vaikka liikuntasali ja sen näyttämö, josta löytyy kiipeilyseinä.

Miksi kannattaa tulla opiskelemaan juuri tähän oppilaitokseen?

Kullervonkatu on iso talo ja täällä voi opiskella media-alan perustutkintoa (julkaisutuotanto, painoviestintä) tai prosessiteollisuuden perustutkintoa. Kullervonkadulla on myös paljon valmentavan koulutuksen (Valma)-ryhmiä. Täällä on hyvät, modernit tilat ja laitteet, rento meininki ja opiskelijat huomioidaan yksilöinä. Opiskelijoille löytyy kuntosalia, musahuonetta kiipeilyseinää, koriskenttää.  Tänne pääsee kätevästi junalla, bussilla tai ratikalla.  Ammatillisen koulutuksen reformin myötä meille on jatkuva haku, ja meillä voi duunata koulutuksesta ihan itsensä näköistä. Kullervonkadulla kaikki opiskelijat ovat samanarvoisia ja heillä on kaikilla omat unelmat ja päämäärät. Meidän henkilökunnan tehtävä on sitten auttaa saavuttamaan ne.

 

Opiskelijat valmiina kierrättämään tutustuja Kullervon Kutsu-viikolla.

Jos oppilaitoksesi olisi elokuva tai tv-sarja, mikä se olisi?

En tiedä elokuvista tai tv-sarjoista, mutta jos Kullervonkatu olisi biisi, niin se voisi olla vaikka Coldplayn  A Head full of Dreams

Kullervonkadun opiskelijahuollon yhteistiedot

Suomen Diakoniaopisto

 

Kuka olet ja mitä teet täällä?

 

 

Olen Jari Tuovinen ja toimin kuraattorina Suomen Diakoniaopistolla, eli tutummin SDO:lla. SDO on uusivanha oppilaitos, joka perustettiin tammikuussa 2017, jolloin Helsingin ja Oulun Diakoniaopisto, Lahden Diakonia Instituutti sekä Sovinto ry yhdistyi. Toimin kuraattorina Helsingin yksikössä, Alppikadulla. Lisäksi Helsingin kampuksella toimii psykologi Jenny Uusikivi, joka aloitti elokuussa.
 

Ajattelen, että tärkein tehtäväni SDO:lla on opiskelijoiden hyvinvoinnin tukeminen. käsitteenä se on laaja ja se tarkoittaa monia eri asioita. SDO:lla pyrin madaltamaan kynnystä kuraattorin luokse tulemiselle. Olen mukana opiskelun arjessa jalkautumalla, opiskelijakahveilla sekä vaikkapa rentoutusta pitämällä. Mukavaa tässä työssä on se, että  harvemmin on kahta samanlaista työpäivää.

Mutta älkää minua uskoko. Annetaan kahden opiskelijan sekä opettajan vastata kysymyksiin.

Moikka Markus. Mikä on mielipaikkasi oppilaitoksessa? Miksi?

Funtsi, joka on avoin opiskelutila, jossa näkee ystäviä ja sieltä saa aina apua. Sinne voi mennä tekemään tehtäviä ja siellä on todella kivat työntekijät, jotka auttavat tarvittaessa.

Leia, minkä takia kannattaa tulla opiskelemaan juuri tähän oppilaitokseen?

Suomen Diakoniaopiston Helsingin kampus on omalaatuinen, meillä on iso sisäpiha, joka on kaunis niin kesällä kuin talvellakin. Opettajat ovat ammattitaitoisia ja tietävät todellakin mitä tekevät. Meillä on myös aktiivista tutor- ja opiskelijayhdistys toimintaa, joka tekee opistosta vieläkin viihtyisämmän.

Ron, jos oppilaitoksesi olisi elokuva tai tv-sarja, niin mikä se olisi?

Monty Pythonin lentävä sirkus

 

Perho Liiketalousopisto

 

Kuka olet ja mitä teet täällä?

Olen Annika Eräkannas ja toimin psykologina nykyisessä Perho Liiketalousopistossa. Iso osa työajasta kuluu opiskelijoiden yksilökäynteihin. Kuraattorin kanssa käymme myös ryhmissä pitämässä erilaisia ryhmäytymistuokioita/rentoutuksia. Myös opettaja voi pyytää meitä tunnille ratkomaan esimerkiksi ilmapiiriongelmia. Muun henkilökunnan kanssa konsultoimme toisiamme puolin ja toisin eri tilanteissa.
 

Vedän sekä opiskelijoille, että henkilökunnalle ruokatauoilla tennispallohierontaa yhdessä kuraattorin tai muun opiskelijahuollon työntekijän kanssa. Tennispallohieronnassa kuka tahansa oppilaitoksessa oleva voi tulla 5 minuutiksi saamaan hartiahierontaa. Kävijöiltä on tullut kiitosta ja on hienoa, että näin pienellä vaivalla saa tehtyä paljon hyvää. Olen suunnitellut käyväni opiskelijoiden kanssa myös salilla ja muutenkin liikkumassa. Liikkumisen yhteys psyykkiseen hyvinvointiin voi olla hyvinkin suuri ja pyrin työssäni kiinnittämään siihen huomiota. Liikunnallisena ihmisenä pidän oppilaitoksen liikuntamahdollisuuksista ja -tiloista. Tarjolla on myös taukoliikuntaa liikunnanopettajan toimesta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikä on mielipaikkasi oppilaitoksessa? Miksi?

Olen kuullut että täällä on bunkkeri, josta löytyy hieromatuoli mutten ole vielä(kään) löytänyt sitä. Kuraattorin huoneessa on lepotuoli, jota hieman kadehdin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minkä takia kannattaa tulla opiskelemaan juuri tähän oppilaitokseen?

Täällä on innostuneita opettajia ja monipuolista koulutusta. Perhon ja Helmin yhdistymisestä seuraa monia etuja, kuten jossain vaiheessa mahdollisuus valita vapaavalintaisia opintoja laajemmin molemmista oppilaitoksista. Urheiluakatemian puolella voi yhdistää ammattimaista liikuntaharjoittelua opintoihin. Matkailupuolella on mahdollista suorittaa opintoja ja työharjoitteluja ulkomailla.

Opiskelijat järjestävät joskus itse tapahtumia, kuten Helmihulinat. Tulevissa Taitaja-kisoissa opiskelijoilla on myös iso rooli mm. vieraiden kierrättäjinä. Keväisin vedetään salibandyturnaus ja syksyisin futsalturnaus, joissa on mukana niin opiskelijoiden kuin opettajien joukkueita. Suuresta opiskelijamäärästä huolimatta tilat ovat viihtyisät ja liikkuminen on helppoa. Niitä onkin uudistettu lähiaikoina. Ruokalasta saa edullista aamupalaa ja se on avoinna myöhään. Meillä on siis toimiva ja monipuolinen opiskeluympäristö ja paljon viihtyvyyttä lisääviä tempauksia!


Jos oppilaitoksesi olisi elokuva tai tv-sarja, mikä se olisi?

SKAM

 

Mäkelänrinteen lukio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuka olet ja mitä teet täällä?

 

Olen Anni ja toimin täällä kuraattorina. Olen työskennellyt talossa nelja vuotta. Kuraattorina tapaan opiskelijoita yksilötapaamisilla sekä työskentelen eri ryhmien kanssa. Meidän koulumme on vähän erilainen muihin lukioihin verrattuna. Meillä on erityistehtävä joka on urheilu. teen yhteistyötä psykologin kanssa aloittavien ryhmien ryhmäyttämisessä ja koulutamme yhdessä apulaisrehtorin kanssa tuutoreita. Ryhmänohjaajien tunneilla pidän välillä toiminnallisia rentoutustuokioita ja koeviikoilla vedän hyvinvointityöpajaa esim. ajankäytönsuunnittelusta, rentoutumisesta tai henkisestä hyvinvoinnista.

 

Mikä on mielipaikkasi oppilaitoksessa? Miksi?

 

Pidän koulumme kuntosalista. Pääsen siellä vetämään rentoutumistuokioita sekä huolehtimaan omasta hyvinvoinnista. Vaikka oma työhuoneeni ei ole kaikista viihtyisin, on siellä kuitenkin mukavat nojatuolit. Niissä istuessani pääsen kokemaan työni huippuhetkiä eli yksilötapaamisia opiskelijoiden kanssa.

 

Miksi kannattaa tulla opiskelemaan juuri tähän oppilaitokseen?

 

Tämä on hyvä paikka niille, jotka haluavat yhdistää opiskelun ja tavoitteellisen urheilun. Vaikka koulu onkin kovatasoinen, meillä on tosi kiva henki. Meille tulee  valmennusurheilijoita ja normilinjalaisia. Valmennusurheilijoilla on osana opiskelua kolmesti viikossa aamuvalmennuksia. Kisamatkat ovat hyväksyttyjä poissaoloja ja meillä on mahdollisuus itsenäiseen opiskeluun. Meillä on tarjolla opiskelijoille myös psyykkistä valmennusta, fysioterapiaa ja kuntoutusta.

Märskyn opiskelijat ovat hyvätapaisia ja kohteliaita. He ovat kiinnostuneita oppimaan ja osaavat asettaa tavoitteita urheilussa ja opinnoissa. On oma haasteensa saada heidät välillä rentoutumaan ja muistuttaa, että elämästä kuuluu ja saa myös nauttia. 

 

Jos oppilaitoksesi olisi elokuva tai tv-sarja, mikä se olisi?

 

Fast and furious! Täällä on paljon vauhtia ja vaarallisia tilanteita sekä kovaa taisteluhenkeä. Osaamme kuitenkin puhaltaa yhteiseen hiileen ja ottaa haasteet vastaan yhteisvoimin.

 

MITÄ PSYKOLOGI TEKEE TOISEN ASTEEN OPPILAITOKSISSA?

 

YKSILÖKOHTAINEN TYÖ

Psykologi tapaa opiskelijoita ohjaus- ja tukikäynneillä. Opiskelijan kokemat pulmat voivat liittyä esimerkiksi opiskeluun, stressin hallintaan, tunne-elämään, ihmissuhteisiin tai elämän muutoksiin.

Psykologi arvioi ja selvittelee mielenterveyteen, oppimiseen ja persoonallisuuteen liittyviä haasteita mm. psykologisin tutkimusmenetelmin.

Tarvittaessa psykologi ohjaa opiskelijan jatkotutkimuksiin ja -hoitoihin, tavallisesti yhteistyössä kouluterveydenhuollon kanssa. 

Psykologi tekee yhteistyötä opiskelijoiden perheiden ja muiden läheisten sekä eri yhteistyötahojen, kuten erikoissairaanhoidon, kanssa. Psykologi toimii tarvittaessa yhdessä myös opettajien ja muun opiskeluhuoltohenkilöstön kanssa.

 

YHTEISÖLLINEN TYÖ

Psykologi tekee ennaltaehkäisevää, koko oppilaitosta tukevaa opiskelijoiden hyvinvointia edistävää työtä, kuten vetää rentoutuksia, ryhmäytyksiä ja antaa tietoa hyvinvointiin liittyvistä teemoista.

Psykologi osallistuu oppilaitoskohtaisen opiskeluhuoltoryhmän toimintaan. Opiskeluhuoltoryhmässä esimerkiksi suunnitellaan ja koordinoidaan erilaisia hyvinvointiin liittyviä tapahtumia, päivitellään kriisisuunnitelmaa, keskustellaan oppilaitoksissa esiinnousseista ilmiöistä  ja kehitetään toimintamalleja niihin puuttumiseen.

Psykologi osallistuu oppilaitoksessa myös muiden moniammatillisten työryhmien toimintaan, kuten kriisiryhmiin. Psykologi konsultoi oppilaitoksen muuta henkilöstöä.  

Lisäksi psykologi pyrkii jatkuvasti kehittämään omaa ammattitaitoaan kouluttautumalla ja osallistumalla työnohjaukseen. Psykologi on mukana kehittämässä psykologitoimintaa ja opiskeluhuoltoa.

Toinen aste tutuksi

 

Stadin ammattiopisto/Meritalo

Kuka olet ja mitä teet täällä?

Olen psykologi Kirsi Mallea ja työskentelen Meritalossa kahtena viikonpäivänä. Tapaan opiskelijoita ja juttelen kaikesta mikä on heille tärkeää. Usein ne asiat liittyy mielialaan tai erilaisiin huoliin. Tarvittaessa ohjaan opiskelijoita myös jatkohoitoon. Pidän myös muiden opiskeluhuollon työntekijöiden kanssa keskusteluhetkiä ja vuorovaikutusharjoitteita ryhmissä.

Olen myös jäsenenä Meritalon hyvinvointiryhmässä eli HYRYssä. Nimensä mukaisesti sen tehtävä on edistää opiskelijoiden hyvinvointia ja opintoja. HYRYyn kuuluu muuta henkilökuntaa. Sinne toivotaan mukaan myös uusia opiskelijajäseniä. Tervetuloa siis vaikuttamaan yhteiseen viihtyvyyteen! HYRYssä pääsee mm. järjestämään yhteisöllisiä tapahtumia. Ideana olisi myös välittää muidenkin opiskelijoiden toiveita eteenpäin oppilaitoksen johtajille ja opettajille. Opiskelijajäsen voi sitoutua esim. yhdeksi lukuvuodeksi. Pesti ei vaadi ennakkotaitoja, eikä tuota lisätyötä kokouksiin osallistumisen lisäksi. Mukaan voi tulla vaikka kaverin kanssa yhdessä.

Mikä on mielipaikkasi oppilaitoksessa? Miksi?Lempipaikkani on varmaan sisustusompelijoiden teorialuokka, joka on sisutettu heidän ihanilla ja värikkäillä tuotoksillaan. Viettäisin siellä mieluusti enemmänkin aikaa. Viimeksi kävin siellä syyskuussa, kun esittäydyin muiden opiskeluhuollon työntekijöiden kanssa uusille opiskelijoille. Siitä tilanteesta on myös tuo kuva.

Jos on kiinnostunut kauneudenhoito- tai tekstiili- ja muotialasta niin tänne vaan! Oppilaitoksen verkostojen kautta voi päästä harjoittelemaan tosi nimekkäissäkin työpaikoissa ja tutustua kansainväliseen yhteistyöhön, jos vaan on itse motivoitunut ja sitoutunut opintoihin. Meritaloon on myös hyvät liikenneyhteydet ja se on remontoitu äskettäin toimivaksi ja viihtyisäksi. Esim. kauneushoitolassa ja spa-alueella on taatusti ilo ja ylpeys ottaa asiakkaita vastaan. Meritalossa on myös pääosin tosi mukava henki.

Tää ei ole varsinainen tv-sarja, mutta Ylen Kioski. Elämänmakuinen, moniääninen, ajassa kiinni

 

 

Alppilan Lukio

 

Kuka olet ja mitä teet täällä?

Olen Laura Blomqvist, Alppilan lukion psykologi. Tapaan Alppilan lukiossa opiskelijoita, jotka tarvitsevat tukea ja apua jaksamiseen ja omasta mielenterveydestä huolehtimiseen. Huoneessani keskustellaan usein alakuloisuudesta ja ahdistuneisuudesta sekä niihin liittyvistä vaikeista ajatuksista ja tunteista. Pohdimme ihmissuhdekiemuroita ja lukiossa opiskeluun liittyviä asioita. Lisäksi opiskelijat voivat tulla keskustelemaan kanssani, jos elämän varrelle sattuu jonkinlainen kriisitilanne.

Opiskelijoiden tapaamisten lisäksi työhöni kuuluu opiskelijoiden tapaaminen ryhmissä. Vierailen välillä oppitunneilla tai pidämme opiskeluhuollon muiden työntekijöiden,  kuraattorin ja terveydenhoitajan kanssa, yhteisiä teemapäiviä. Kuulun myös Alppilan lukion yhteisöllisen opiskelunhuollon ryhmään, jonka tehtävänä on tukea ja edistää opiskelijoiden hyvinvointia koulussamme.

Mikä on lempipaikkasi oppilaitoksessa? Miksi?

Alppilan lukio sijaitsee tällä hetkellä Haagassa, kun Alppilan koulurakennus käy läpi suurta make overia. Olemme olleet nyt vajaan vuoden uusissa tiloissa ja hiljalleen paikat ovat tulleet tutuiksi. Yksi lempipaikkani talossa on rakennuksen vanha köksänluokka, jossa opiskelijat kahvittelevat ja viettävät taukoa opiskelusta. Toinen hyvä spotti on opohuoneiden käytävä, jonka varrella voi törmätä ahkeriin opiskelijoihin ja ovensuusta iloisesti moikkaaviin opoihin. Paras paikka on ehkä kuitenkin vanha talonmiehen asunto, josta löytyy opiskeluhuollon tilat: kuraattorin keittiö, psykologin makuuhuone sekä psykologin ja kuraattorin yhteinen olohuone.

Miksi kannattaa tulla opiskelemaan juuri tähän oppilaitokseen?

Alppila on tunnettu Alppila-hengestään, joka mielestäni näkyy siinä, että koulussa on tilaa ihan kaikille. Uskon, että moninaisuus ja yhdenvertaisuus ovat tärkeitä arvoja Alppilassa. Ajattele, kohtaa ja opi – on sloganimme, joka kuvastaa sitä, että meillä harjoitellaan pohdiskelevan ja analyyttisen ajattelun taitoja, opetellaan kohtamaan ja kunnioittamaan toinen toisiamme ja opitaan monenlaisia tietoja ja taitoja, joita matkan varrella tarvitaan. Alppilassa myös ymmärretään, että aina kaikki ei suju Strömsön malliin ja tällaisissa tilanteissa meiltä löytyy yhteistä ymmärrystä ja halua tukea opiskelijoita. Lisäksi meillä on huippuopettajia, ihan paras reksi ja niin paljon kansainvälistä yhteistyötä, että psykologikin välillä kadehtii leirikouluja ja vaihtoja, jotka suuntautuvat milloin Iso-Britanniaan, Islantiin, Espanjaan, Italiaan, Saksaan…

Jos oppilaitoksesi olisi elokuva tai tv-sarja, niin mikä se olisi?

Alice in Wonderland

 

 

Business Collage Helsinki

 

Kuka olet ja mitä teet täällä?

Olen Malla ja olen täällä kymmenettä vuotta kuraattorina. Työkseni tapaan opiskelijoita, joilla on huolia ja murheita tai haasteita elämän eri osa-alueilla. Sitten mietin, keistä muista voisi olla apua ja tukea opiskelijalle. Olisivatko he koulusta vai tahoja koulun ulkopuolelta? Teen tiivistä yhteistyötä muun opiskeluhuollon ja opojen kanssa sekä tietysti ryhmänohjaajien ja opettajien kanssa. Pyrimme myös tekemään entistä enemmän yhteisöllistä työtä ja käymmekin ryhmissä vetämässä välillä tunteja esim. sosiaalisista taidoista ja tutkailemassa sekä kohottamassa ilmapiiriä. Pidämme myös “Elämä on”-nimistä elämänhallintakurssia parilla eri kokoonpanolla. Kurssilla keskustellaan opiskelijoiden valitsemista aiheista kuten itsetunnosta ja tunteista ja tehdään myös vierailuja vanhusten palvelutalossa.  Opiskelijat saavat kurssista osaamispisteitä ja olemme saaneet siitä paljon positiivista palautetta. 

Mikä on mielipaikkasi oppilaitoksessa, miksi?

En osaa sanoa tiettyä paikkaa, se on kovasti kiinni tilanteesta. Uudesta opiskelijoiden hengailutilasta AK-kerroksessa saattaa kyllä muodostua kivakin ajanviettopaikka. Pidän myös tietysti omasta huoneestani, sillä olen pyrkinyt tekemään siitä matalan kynnyksen paikan, johon opiskelijan on helppo tulla kertomaan huolensa. On myös kiva, kun koko opiskeluhuolto on samalla käytävällä ja on helppo tehdä työtä yhdessä. Auditorio on sinänsä yksi parhaista paikoista, sillä siellä treenaamme henkilökunnan Tahtotila-nimisen bändin kanssa.

Minkä takia kannattaa tulla opiskelemaan juuri tähän oppilaitokseen?

Koululla on pitkät perinteet ja yritysmaailmassa arvostetaan koulua ja sieltä valmistuneita. Meillä on hyvät opettajat ja koko koulun arvoissa opiskelijalähtöisyys on selkeästi esillä. Tälläkin hetkellä on käynnissä projekti, jossa hallinto yhdessä opettajien kanssa pohtivat opiskelijalähtöisyyden parantamista.  Osallistamme opiskelijoita mukaan päätöksentekoon tiedottajaopiskelija-toiminnalla. Koulussamme on lähes jatkuvasti myös sosionomiopiskelijoita työharjoittelussa arkiohjaajina. He liikkuvat ryhmissä ja ovat siellä missä opiskelijatkin. Arkiohjaajat järjestävät välituntitoimintaa ja tulevat hengailemaan uuteen opiskelijoiden hengailutilaan, josta löytyy mm. pelejä ja biljardipöytää. Olemme suunnittelemassa myös uutta ryhmätoimintaa niille opiskelijoille, jotka kaipaavat uusia tuttavuuksia koulustaan, esim. kaukaa muuttaneille. Koulullamme on tarjota myös Kelan tukema OPI-kuntoutuskurssi. Kurssi on opiskelijoille, jotka kaipaavat enemmän tukea masennuksen tai ahdistuksen kanssa ja siinä on sekä yksilö- että ryhmätoimintaa. Meillä on siis tarjota opiskelijoille monenlaista toimintaa monenlaisiin elämäntilanteisiin ja tarpeisiin.

Jos oppilaitoksesi olisi elokuva tai tv-sarja, mikä se olisi?

Enpä osaa keksiä mitään tiettyä tv-sarjaa, mutta täällä kyllä sattuu ja tapahtuu, siis positiivisessa mielessä.  Jokainen päivä on erilainen, ja saisihan tästä hyvinkin kehiteltyä jonkun ”himmeen” reality-sarjan.:D

 

Toinen aste tutuksi

 

Stadin ammatti - ja aikuisopisto, Muotoilijankatu

 

Kuka olet ja mitä teet täällä? 

Olen Elina Järvinen ja työskentelen psykologina Stadin ammatti –ja aikuisopiston Muotoilijankadun toimipaikassa Arabiassa. Täällä voit opiskella media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoa. Opiskelu antaa valmiudet toimia laaja-alaisesti media-alan työtehtävissä.  esim. animaatio, pelit, liikkuva kuva, graafinen suunnittelu, valokuvaus, äänituotantoa… Opiskelijoita meillä on noin reilu 400.

Psykologina tapaan opiskelijoita kahden kesken ja pyrin auttamaan opiskelijaa jäsentämään sen hetkistä tilannettaan luottamuksellisessa ja lämpimässä ilmapiirissä. Lisäksi olen mukana ryhmissä muun muassa vetämässä tutustumis- ja ryhmäyttämisleikkejä ja pitämässä hyvinvointiaiheisia oppitunteja. 

Mikä on mielipaikkasi oppilaitoksessa? Miksi?

Mielipaikkani oppilaitoksesta löytyy kahdeksannen kerroksen käytävän perältä. Sieltä on hieno näkymä Vanhankaupunginlahdelle, missä pesii urbaani merikotkapari.

 

Minkä takia kannattaa tulla opiskelemaan juuri tähän oppilaitokseen?

Muotoilijankadulla on rento ja mukava yhteishenki ja täällä opiskelija tulee hyväksytyksi ihan omana itsenään. Opiskeluun kuuluu paljon yhteisiä projekteja ja pääset tutustumaan monipuolisesti media-alaan. Jos media-alan erilaiset luovat mahdollisuudet kiinnostavat, niin tämä on se paikka.

Jos oppilaitoksesi olisi elokuva tai tv-sarja, mikä se olisi?

Se vois olla vaikka sikamagee mobiilipeli Very little Nightmares

Ammattiopisto Live 

Kuka olet ja mitä teet täällä?

-Olen psykologi Saara Pikkarainen ja työskentelen Ammattiopisto Livessä psykologina Metsälän toimipaikassa. Psykologin työ koostuu täällä enimmäkseen opiskelijoiden yksilöllisestä tuesta ja ohjaamisesta. Erityistä tukea tarvitsevilla nuorilla voi olla myös hoito- ja tukikontakteja esim. terveydenhuoltoon, jolloin työssä kootaan yhteen nuoren verkostoja ja luodaan uusia tukiverkostoja nuorelle. Opiskelijoiden kanssa mietitään tulevaisuuden suunnitelmia ja siirtymää työelämään. Toisinaan mietitään opiskelijan työ- ja opiskelukykyä, mietitään opintojen keskeyttämisestä väliaikaisesti ja myös palaamista opintojen pariin keskeyttämisen jälkeen. 

-On myös mukavaa tehdä yhteistyötä kuraattorin, psykiatrisen sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan kanssa opiskelijoiden asioissa. Opiskelijat ovat ihanan avoimia ja mahtavia tyyppejä!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minkä takia kannattaa tulla opiskelemaan juuri tähän oppilaitokseen?

-Ammattiopisto Livessä opiskelijan polku ammattiin on yksilöllinen ja mahdollisuus omanlaiseen opintopolkuun on usein helpommin järjestettävissä kuin yleisissä ammattioppilaitoksissa. Opiskelu tapahtuu pienissä, 10-12 hengen ryhmissä. Täällä työskentelee perinteisen opiskeluhuollon henkilöstön lisäksi opiskeluvalmentajia ja työvalmentajia, jotka tukevat opiskelijaa opinnoissaan ja siirtymässä työelämään.

-Ammattiopisto Livellä on myös asuntola Tenholantien toimipaikassa sekä Espoossa Leppävaaran toimipaikassa. Asuntoloissa järjestetään opiskelijoille monenlaista mukavaa vapaa-ajan ohjelmaa iltaisin. 

-Ammattiopisto Livessä jokainen voi olla sellainen kun on. 

Laturissa voi latautua!

Mikä on lempipaikkasi oppilaitoksessa ja miksi?

-Oppilaitoksessa on kiva ja valoisa kahvila, missä opiskelijat myyvät itse valmistamiaan tuotteita edullisesti. Kahvilassa on mukava tavata niin opiskelijoita kuin opettajia ja muuta  henkilökuntaa.

Jos oppilaitoksesi olisi tv-sarja, mikä se olisi?

-Kolmas kivi auringosta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Aava 3