Sähköposti: toisenasteenyhteys(a)gmail.com
Stadin ammattiopisto, Myllypuro
Olen Riitta Hirsikoski ja toimin kuraattorina Stadin ammatti- ja aikuisopiston Myllypuron toimipaikassa. Koulutustarjontaan täällä kuuluvat rakennusalan perustutkinto (korjausrakentaminen), puhdistus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto sekä pintakäsittelyalan perustutkinto. Näiden lisäksi tarjolla on ammatilliseen koulutukseen valmentavaa koulutusta (VALMA). Opiskelijoita toimipaikassa on jonkin verran alle 400.Oppilaitos sijaitsee Helenin Lämpölaitoksen yhteydessä Itäväylän varrella.
Kuraattorin työstä ison osan vie ns. asiointiapu. Autan ja ohjaan opiskelijoita taloudellisissa kysymyksissä, asuntoasioissa ja erilaisten palveluiden tavoittamisessa. Paljon annan opastusta myös työnhakuun liittyvissä asioissa ja ohjaan monenlaisten asiakirjojen koostamisessa. Olen kuulevana korvana ja yritän yhdessä opiskelijoiden kanssa ratkoa heille kulloinkin eteen tulevia vaikeuksia. Minulla on käytössäni rauhallinen työtila talon toisessa kerroksessa.
Hyvin tärkeänä pidän rooliani yhteisön hyvinvointiin ja yhteisöllisyyteen liittyvän työn toteuttajana. Verkostoidun ja verkostoin, järjestän tilaisuuksia yhteistyössä toimipaikan henkilöstön ja opiskelijoiden kanssa. Teen moniammatillista yhteistyötä sekä talon sisällä että ulkopuolisten tahojen kanssa.
Torstaiaamuisin yhdessä opiskelun tukihenkilön kanssa pidämme auki kahvilaa opiskelijakunnan tilassa. Olemme juttuseurana ja kuulemassa miten opiskelijoiden arki sujuu. Pyrimme myös aktivoimaan opiskelijoita yhteiseen keskusteluun ja vaikuttajiksi oman yhteisönsä asioissa.
Työskentelen Myllypurossa virallisesti 4 päivänä viikossa, mutta päivien sisällä hoitelen kuraattorin pestiä myös Seurakuntaopiston Helsingin toimipisteessä ja olen tavoitettavissa Business College Helsinki aikuisopiskelijoille.
Mielipaikkani numero 1 on ruokasali. Se on paikka, johon tullaan suoraan ulko-ovesta eli se on samalla oppilaitoksen aula. Siinä on mukava juoda aamukahvit ja kohdata sisään tulevat opiskelijat ja henkilöstö. Mielipaikkani numero 2 on opiskelijakunnan tila, jonne pääsee aulatilasta kierreportaita pitkin ylös. Säkkituoleineen ja sohvineen tila antaa mahdollisuuden olla, osallistua ja oleskella. Tila on riittävän suuri, mutta sopivan pieni.
Olen Annika Riska ja toimin Stadin ammattiopiston Ilkantien toimipaikan kuraattorina. Kuraattorina pyrin monipuolisesti tukemaan Ilkantien opiskelijoiden hyvinvointia ja heidän opiskelukykyä. Tapaan opiskelijoita yksilötapaamisilla ja autan sekä tuen heitä heidän tilanteensa ja omien tarpeidensa mukaan ajankohtaisissa tai mieltä painavissa asioissa. Keskustelut ovat vapaaehtoisia ja luottamuksellisia. Teen myös yhteistyötä koulun muun opiskeluhuollon ja henkilöstön kanssa opiskelijoiden hyvinvoinnin tukemiseksi.
Työskentelen myös koko kouluyhteisön hyvinvoinnin ja hyvän ilmapiirin eteen yhdessä muun opiskeluhuollon kanssa. Tuemme esimerkiksi uusien ja jatkavien opiskelijoiden ryhmäytymistä ja hyvää yhdessäoloa mm. puhepiirityöskentelyn avulla ja tarjoamme myös opiskeluhuollossa mahdollisuuden sovitteluun, mahdollisissa ristiriitatilanteissa. Pidän erittäin paljon kuraattorin työstä. On mahtavaa päästä tutustumaan opiskelijoihin ja kulkemaan heidän rinnalla opintojen aikana ja tehdä yhteistyötä koulun muiden työntekijöiden kanssa.
Ilkantiellä on monta viihtyisää paikkaa. Tykkään erityisesti koulun aulasta, koska se on yleensä täynnä opiskelijoita ja elämää. Aulan kattoikkunoista tulvii valoa tilaan ja punaiset design-tuolit piristävät mukavasti aulan ilmettä. Aulan yhteydessä toimii koulun ruokala ja läheltä löytyy myös koulun liikuntasali, jossa opiskelijat voivat halutessaan osallistua lounasliikuntaan maanantaista-torstaihin klo 12-12.30.
Meillä on Ilkantiellä myös uusi opiskelijatila, joka on suunniteltu ja sisustettu yhdessä opiskelijoiden kanssa. Tila on opiskelijoiden käytössä päivittäin ja siellä voi halutessaan viettää aikaa ja rentoutua tauoilla. Koulusta löytyy mm. myös biljardipöytä, pingispöytä, kuntosali ja piano. Viimeisenä mutta ei vähäisempänä haluaisin nostaa esille koulun autohallit, jotka ovat todella hienoja ja inspiroivia paikkoja.
Jos olet kiinnostunut autoalasta ja haluat oppia asioita käytännön tasolla, tämä on oikea paikka sinulle. Täällä voi perusjakson (joka on kaikille sama) jälkeen suuntautua ajoneuvoasentajaksi, automaalariksi, korinkorjaajaksi, pienkonekorjaajaksi ja auto- tai varaosamyyjäksi.
Ammattiopettajat ovat taitavia asiantuntijoita, jotka opettavat ja ohjaavat alan saloihin sekä koulussa että työpaikoilla. Oppimisen ja työn ilo näkyy selvästi, kun käy autohalleissa.
Koulussa on mielestäni hyvä tunnelma ja täällä on erittäin mukavia opiskelijoita ja opettajia. Koulussa järjestetään myös säännöllisin välein erilaisia tapahtumia ja työpajoja, joiden tarkoitus on edistää koko kouluyhteisön hyvinvointia. Ilkantien Instagramissa (@stadinauto) voit seurata mitä koulussa tapahtuu.
Ilkantien toimipaikka sijaitsee Haagassa ja tänne pääsee hyvin bussilla tai junalla.
Jostain syystä tulee 80-luvun Ritari Ässä (Knight Rider) TV-sarja mieleen... :-).
Olen Mikko Nummi, kuraattori täällä Kullervonkadulla Stadin ammattiopistossa. Kullervonkadun lisäksi mulla on kaksi muuta toimipaikkaa Muotoilijankatu ja Onnentie. Kuraattorin hommiin kuuluu tietenkin opiskelijoiden yksilötapaamisia. Asiat joiden vuoksi opiskelijat haluavat tavata kuraattoria vaihtelevat. Käydyt keskustelut voivat liittyä opiskeluun, omaan elämään tai oikeastaan ihan mihin tahansa mieltä askarruttavaan juttuun, mistä opiskelija kokee tärkeäksi jutella. Kuraattorin luo tulo on vapaaehtoista, joten opiskelija valitsee sen mistä haluaa jutella.
Kuraattori tekee paljon myös erilaista yhteisöllistä työtä, johon kuuluu oppilaitoksen hyvinvointiryhmässä opiskelijoille suunnattujen tapahtumien suunnittelua ja niiden toteutusta, puhepiirien pitoa aloittaville ryhmille yhdessä muiden oppilashuollon työntekijöiden kanssa, opiskelijakunnan toiminnan jeesaamista työparina opettajan kanssa, kuntosalin avoinna pitämistä opiskelijoille yms.
Kullervonkatu on aika iso oppilaitos, jossa on hyvät, muutama vuosi sitten kokonaan remontoidut tilat ja mielipaikkoja voisi löytyä useitakin, mutta vastataan vaikka liikuntasali ja sen näyttämö, josta löytyy kiipeilyseinä.
Kullervonkatu on iso talo ja täällä voi opiskella media-alan perustutkintoa (julkaisutuotanto, painoviestintä)ja laboratorioalan tai prosessiteollisuuden perustutkintoa. Kullervonkadulla on myös paljon valmentavan koulutuksen (Valma)-ryhmiä. Täällä on hyvät, modernit tilat ja laitteet, rento meininki ja opiskelijat huomioidaan yksilöinä. Opiskelijoille löytyy kuntosalia, musahuonetta kiipeilyseinää, koriskenttää. Tänne pääsee kätevästi junalla, bussilla tai ratikalla. Ammatillisen koulutuksen reformin myötä meille on jatkuva haku, ja meillä voi duunata koulutuksesta ihan itsensä näköistä. Kullervonkadulla kaikki opiskelijat ovat samanarvoisia ja heillä on kaikilla omat unelmat ja päämäärät. Meidän henkilökunnan tehtävä on sitten auttaa saavuttamaan ne.
En tiedä elokuvista tai tv-sarjoista, mutta jos Kullervonkatu olisi biisi, niin se voisi olla vaikka Coldplayn A Head full of Dreams
Kuka olet ja mitä teet täällä?
Ajattelen, että tärkein tehtäväni SDO:lla on opiskelijoiden hyvinvoinnin tukeminen. käsitteenä se on laaja ja se tarkoittaa monia eri asioita. SDO:lla pyrin madaltamaan kynnystä kuraattorin luokse tulemiselle. Olen mukana opiskelun arjessa jalkautumalla, opiskelijakahveilla sekä vaikkapa rentoutusta pitämällä. Mukavaa tässä työssä on se, että harvemmin on kahta samanlaista työpäivää.
Mutta älkää minua uskoko. Annetaan kahden opiskelijan sekä opettajan vastata kysymyksiin.
Funtsi, joka on avoin opiskelutila, jossa näkee ystäviä ja sieltä saa aina apua. Sinne voi mennä tekemään tehtäviä ja siellä on todella kivat työntekijät, jotka auttavat tarvittaessa.
Leia, minkä takia kannattaa tulla opiskelemaan juuri tähän oppilaitokseen?
Suomen Diakoniaopiston Helsingin kampus on omalaatuinen, meillä on iso sisäpiha, joka on kaunis niin kesällä kuin talvellakin. Opettajat ovat ammattitaitoisia ja tietävät todellakin mitä tekevät. Meillä on myös aktiivista tutor- ja opiskelijayhdistys toimintaa, joka tekee opistosta vieläkin viihtyisämmän.
Ron, jos oppilaitoksesi olisi elokuva tai tv-sarja, niin mikä se olisi?
Monty Pythonin lentävä sirkus
Minkä takia kannattaa tulla opiskelemaan juuri tähän oppilaitokseen?
Täällä on innostuneita opettajia ja monipuolista koulutusta. Perhon ja Helmin yhdistymisestä seuraa monia etuja, kuten jossain vaiheessa mahdollisuus valita vapaavalintaisia opintoja laajemmin molemmista oppilaitoksista. Urheiluakatemian puolella voi yhdistää ammattimaista liikuntaharjoittelua opintoihin. Matkailupuolella on mahdollista suorittaa opintoja ja työharjoitteluja ulkomailla.
Opiskelijat järjestävät joskus itse tapahtumia, kuten Helmihulinat. Tulevissa Taitaja-kisoissa opiskelijoilla on myös iso rooli mm. vieraiden kierrättäjinä. Keväisin vedetään salibandyturnaus ja syksyisin futsalturnaus, joissa on mukana niin opiskelijoiden kuin opettajien joukkueita. Suuresta opiskelijamäärästä huolimatta tilat ovat viihtyisät ja liikkuminen on helppoa. Niitä onkin uudistettu lähiaikoina. Ruokalasta saa edullista aamupalaa ja se on avoinna myöhään. Meillä on siis toimiva ja monipuolinen opiskeluympäristö ja paljon viihtyvyyttä lisääviä tempauksia!
Jos oppilaitoksesi olisi elokuva tai tv-sarja, mikä se olisi?
SKAM
Olen Anni ja toimin täällä kuraattorina. Olen työskennellyt talossa nelja vuotta. Kuraattorina tapaan opiskelijoita yksilötapaamisilla sekä työskentelen eri ryhmien kanssa. Meidän koulumme on vähän erilainen muihin lukioihin verrattuna. Meillä on erityistehtävä joka on urheilu. teen yhteistyötä psykologin kanssa aloittavien ryhmien ryhmäyttämisessä ja koulutamme yhdessä apulaisrehtorin kanssa tuutoreita. Ryhmänohjaajien tunneilla pidän välillä toiminnallisia rentoutustuokioita ja koeviikoilla vedän hyvinvointityöpajaa esim. ajankäytönsuunnittelusta, rentoutumisesta tai henkisestä hyvinvoinnista.
Pidän koulumme kuntosalista. Pääsen siellä vetämään rentoutumistuokioita sekä huolehtimaan omasta hyvinvoinnista. Vaikka oma työhuoneeni ei ole kaikista viihtyisin, on siellä kuitenkin mukavat nojatuolit. Niissä istuessani pääsen kokemaan työni huippuhetkiä eli yksilötapaamisia opiskelijoiden kanssa.
Tämä on hyvä paikka niille, jotka haluavat yhdistää opiskelun ja tavoitteellisen urheilun. Vaikka koulu onkin kovatasoinen, meillä on tosi kiva henki. Meille tulee valmennusurheilijoita ja normilinjalaisia. Valmennusurheilijoilla on osana opiskelua kolmesti viikossa aamuvalmennuksia. Kisamatkat ovat hyväksyttyjä poissaoloja ja meillä on mahdollisuus itsenäiseen opiskeluun. Meillä on tarjolla opiskelijoille myös psyykkistä valmennusta, fysioterapiaa ja kuntoutusta.
Märskyn opiskelijat ovat hyvätapaisia ja kohteliaita. He ovat kiinnostuneita oppimaan ja osaavat asettaa tavoitteita urheilussa ja opinnoissa. On oma haasteensa saada heidät välillä rentoutumaan ja muistuttaa, että elämästä kuuluu ja saa myös nauttia.
Fast and furious! Täällä on paljon vauhtia ja vaarallisia tilanteita sekä kovaa taisteluhenkeä. Osaamme kuitenkin puhaltaa yhteiseen hiileen ja ottaa haasteet vastaan yhteisvoimin.
YKSILÖKOHTAINEN TYÖ
Psykologi tapaa opiskelijoita ohjaus- ja tukikäynneillä. Opiskelijan kokemat pulmat voivat liittyä esimerkiksi opiskeluun, stressin hallintaan, tunne-elämään, ihmissuhteisiin tai elämän muutoksiin.
Psykologi arvioi ja selvittelee mielenterveyteen, oppimiseen ja persoonallisuuteen liittyviä haasteita mm. psykologisin tutkimusmenetelmin.
Tarvittaessa psykologi ohjaa opiskelijan jatkotutkimuksiin ja -hoitoihin, tavallisesti yhteistyössä kouluterveydenhuollon kanssa.
Psykologi tekee yhteistyötä opiskelijoiden perheiden ja muiden läheisten sekä eri yhteistyötahojen, kuten erikoissairaanhoidon, kanssa. Psykologi toimii tarvittaessa yhdessä myös opettajien ja muun opiskeluhuoltohenkilöstön kanssa.
YHTEISÖLLINEN TYÖ
Psykologi tekee ennaltaehkäisevää, koko oppilaitosta tukevaa opiskelijoiden hyvinvointia edistävää työtä, kuten vetää rentoutuksia, ryhmäytyksiä ja antaa tietoa hyvinvointiin liittyvistä teemoista.
Psykologi osallistuu oppilaitoskohtaisen opiskeluhuoltoryhmän toimintaan. Opiskeluhuoltoryhmässä esimerkiksi suunnitellaan ja koordinoidaan erilaisia hyvinvointiin liittyviä tapahtumia, päivitellään kriisisuunnitelmaa, keskustellaan oppilaitoksissa esiinnousseista ilmiöistä ja kehitetään toimintamalleja niihin puuttumiseen.
Psykologi osallistuu oppilaitoksessa myös muiden moniammatillisten työryhmien toimintaan, kuten kriisiryhmiin. Psykologi konsultoi oppilaitoksen muuta henkilöstöä.
Lisäksi psykologi pyrkii jatkuvasti kehittämään omaa ammattitaitoaan kouluttautumalla ja osallistumalla työnohjaukseen. Psykologi on mukana kehittämässä psykologitoimintaa ja opiskeluhuoltoa.
Kuka olet ja mitä teet täällä?
Olen Malla ja olen täällä kymmenettä vuotta kuraattorina. Työkseni tapaan opiskelijoita, joilla on huolia ja murheita tai haasteita elämän eri osa-alueilla. Sitten mietin, keistä muista voisi olla apua ja tukea opiskelijalle. Olisivatko he koulusta vai tahoja koulun ulkopuolelta? Teen tiivistä yhteistyötä muun opiskeluhuollon ja opojen kanssa sekä tietysti ryhmänohjaajien ja opettajien kanssa. Pyrimme myös tekemään entistä enemmän yhteisöllistä työtä ja käymmekin ryhmissä vetämässä välillä tunteja esim. sosiaalisista taidoista ja tutkailemassa sekä kohottamassa ilmapiiriä. Pidämme myös “Elämä on”-nimistä elämänhallintakurssia parilla eri kokoonpanolla. Kurssilla keskustellaan opiskelijoiden valitsemista aiheista kuten itsetunnosta ja tunteista ja tehdään myös vierailuja vanhusten palvelutalossa. Opiskelijat saavat kurssista osaamispisteitä ja olemme saaneet siitä paljon positiivista palautetta.
En osaa sanoa tiettyä paikkaa, se on kovasti kiinni tilanteesta. Uudesta opiskelijoiden hengailutilasta AK-kerroksessa saattaa kyllä muodostua kivakin ajanviettopaikka. Pidän myös tietysti omasta huoneestani, sillä olen pyrkinyt tekemään siitä matalan kynnyksen paikan, johon opiskelijan on helppo tulla kertomaan huolensa. On myös kiva, kun koko opiskeluhuolto on samalla käytävällä ja on helppo tehdä työtä yhdessä. Auditorio on sinänsä yksi parhaista paikoista, sillä siellä treenaamme henkilökunnan Tahtotila-nimisen bändin kanssa.
Koululla on pitkät perinteet ja yritysmaailmassa arvostetaan koulua ja sieltä valmistuneita. Meillä on hyvät opettajat ja koko koulun arvoissa opiskelijalähtöisyys on selkeästi esillä. Tälläkin hetkellä on käynnissä projekti, jossa hallinto yhdessä opettajien kanssa pohtivat opiskelijalähtöisyyden parantamista. Osallistamme opiskelijoita mukaan päätöksentekoon tiedottajaopiskelija-toiminnalla. Koulussamme on lähes jatkuvasti myös sosionomiopiskelijoita työharjoittelussa arkiohjaajina. He liikkuvat ryhmissä ja ovat siellä missä opiskelijatkin. Arkiohjaajat järjestävät välituntitoimintaa ja tulevat hengailemaan uuteen opiskelijoiden hengailutilaan, josta löytyy mm. pelejä ja biljardipöytää. Olemme suunnittelemassa myös uutta ryhmätoimintaa niille opiskelijoille, jotka kaipaavat uusia tuttavuuksia koulustaan, esim. kaukaa muuttaneille. Koulullamme on tarjota myös Kelan tukema OPI-kuntoutuskurssi. Kurssi on opiskelijoille, jotka kaipaavat enemmän tukea masennuksen tai ahdistuksen kanssa ja siinä on sekä yksilö- että ryhmätoimintaa. Meillä on siis tarjota opiskelijoille monenlaista toimintaa monenlaisiin elämäntilanteisiin ja tarpeisiin.
Enpä osaa keksiä mitään tiettyä tv-sarjaa, mutta täällä kyllä sattuu ja tapahtuu, siis positiivisessa mielessä. Jokainen päivä on erilainen, ja saisihan tästä hyvinkin kehiteltyä jonkun ”himmeen” reality-sarjan.:D